Pages

Monday 27 July 2015

Resepi biskut famous amos rangup dan sedap

assalamualaikum everyone. Memang lama dah tinggalakan blog ni atas sebab kesibukan yang sengaja dicari hihi. Agak busy dengan bisnes nasi ambeng, tak delah busy mana pun. Kan dah kata busy yang sengaja dicari dan dibuat, ada yang nak mintak resepi? Rasanya semua orang pon boleh buat sebab resepi nya sangat mudah cuma pembikinannya rumit gitu. Musim raya ni semua pakat buat kuih raya sedap-sedap semua, terliur you, i yang di perantauan ni. Kuih apalah yang tengah "in" sekarang ni kan. Dah xpayah panjang-panjang kan. Hari ni nak share biskut yang bila bau buat kite tertoleh, haruslah biskut famous amos kan. Kalau lalu je depan kedai dia, fuhhhh, boleh terpusing leher 180 darjah tapi harga di kurus semangat. Makanya dengan zaman gst ni, eloklah kita buat sendiri, lagipun rasanya setanding dengan kat kedai tu. Mau gulung tikar semua dok niaga biskut famous amos. Resepi ni di ambil dari blog kak rima, Bisouatoi. Memang sedap, harum, rangup, semerbak, ha apa lagi mau. Memang terbaik. 





Bahan:

250 g salted butter
200g gula perang
1/4 tsp garam (saya tak masukkan)
1/2 tsp minyak kopi, coffee oil (saya ganti dengan coffee paste)
1 tsp ekstrak vanilla
1/4 cawan oat dikisar agak halus(saya guna nestum)
1/4 cawan serbuk badam (saya tak guna)
1 cawan badam (dibakar dan dikisar kasar), boleh guna mana jenis kacang yang kita suka
1 pek semi-sweet chocolate chips (saya guna dark choc chips cadbury 250g)
300 g tepung naik sendiri (boleh diganti dengan plain flour + 1/2 tsp baking powder)

Cara penyediaan:
At least 2 hour before, kacau telur, vanilla dan coffee oil
Preheat oven, 160 degree
Pukul butter, gula dan garam sehingga sebati.
Masukkan telur dan pukul.
Masukkan nestum, serbuk badam, kacang dan juga choc chips.
Masukkan tepung sedikit, demi sedikit dan diadun sehingga menjadi doh. (Dont overbeat).
bentukkan mengikut sukahati masing-masing dan bakar selama 10-20min.













0 comments:

Post a Comment